El sexe i el plaer haurien de deixar de ser temes tabú a l'escola. Fotografia: Malvestida (Unsplash)
/

Per què una cosa tan comuna a la societat és tan tabú? En fi: parlem de sexe

Per: Isona Torregrossa, Martina Falp, Ona Garcia

Avui en dia, el sexe és un dels temes més tabú a l’educació, ja que des d’un principi no s’ha normalitzat la sexualitat i tot allò que està relacionat amb el sexe. No s’han ensenyat els recursos, problemes o conseqüències que pot arribar a tenir practicar sexe sense coneixements, però sobretot no s’ha ensenyat els joves a expressar els dubtes que tenim sobre el tema.

És increïble la quantitat d’alumnes i adolescents que tenen dubtes o inquietuds sobre la sexualitat, tenir relacions, l’orientació, diferents plaers… són mil dubtes que tenim, però que mai ningú no ens ha resolt. Realment sí, existeix internet, però moltes vegades el que trobem a internet són mentides.

Als centres educatius s’ensenya, a llegir, a parlar, a caminar… però qui ens escolta quan volem expressar com ens sentim, el que volem, les inquietuds que tenim…? La preocupació dels centres és del futur i de la nostra formació, i això hauria d’implicar informació de tots els temes, i de sexe no se’n parla pas.

El que volem reivindicar amb aquest article és que l’educació dels centres canviï, que es normalitzi més parlar de sexe, fent classes d’aquest tema, fer-ne algun taller o activitat. Com a proposta, la nostra idea seria incorporar una optativa, d’una hora a la setmana, que es digués “Entre tu i jo”. Cadascuna de les sessions es podria enfocar en diferents temes i es podrien fer activitats més amenes perquè l’alumnat no tingui vergonya d’expressar-se, com per exemple a través d’una bústia anònima on es puguin dipositar dubtes. També estaria bé fer sortides, activitats o jocs per agafar més confiança els uns amb els altres.

Com a alumnes, aquesta idea ens sembla perfecte, però com a centre educatiu, hem de tenir en compte l’opinió dels pares: no per a totes les famílies és tan fàcil parlar d’aquests temes sense cap inconvenient. Un gran percentatge de famílies no volen que els seus fills tinguin la llibertat o facilitat de saber tanta informació. Obrir un “món” que potser ni ells coneixen, o que “creixin abans d’hora”. L’ideal seria fer un guió dels temes per trimestre, i que els pares confirmessin o no l’assistència dels seus fills a aquestes sessions.

Nosaltres, com a alumnes, ens hem sentit cohibides a l’hora d’expressar els dubtes, ja que ningú no ens assegura que la reacció de la persona serà bona o que serem jutjades. Per aquesta raó volem fer un crit a l’educació perquè canviï el currículum, incloent espais com els que existeixen al CAP Turó de Can Mates o al CAP de Terrassa en què, una tarda a la setmana, els joves poden anar anònimament per resoldre dubtes i fer-se revisions.

En definitiva, volem que el sexe no sigui un tema tabú, i per tal d’assegurar-nos que no ho sigui, proposem aquesta optativa perquè de petits se’ns ensenyi a normalitzar-lo.