El futbol femení cada vegada té més reconeixement.
/

És normal una diferència salarial tan gran entre lligues masculines i femenines?

Per: Pablo Rodríguez, Núria Farré, Jana Llort, Queralt López

Avui en dia encara s’estan regularitzant lleis per aconseguir que els salaris dels homes i les dones siguin semblants. Al futbol, no només les jugadores pateixen aquestes injustícies, els àrbitres i les àrbitres també. Hi ha molta diferència salarial depenent de la lliga on l’àrbitre treballi. A la lliga masculina pots arribar a guanyar fins a un 90% més que a la femenina, segons la revista La Información.

En primer lloc, un àrbitre de futbol de la lliga masculina guanya un 95% més que un àrbitre de la lliga Iberdrola (la femenina). Per això poca gent vol ser àrbitre de la lliga femenina. A més, en la majoria de partits masculins, els àrbitres són homes. Un àrbitre de la lliga masculina guanya més o menys 12.500 € mensuals, establert al contracte. Per cada partit internacional cobren 6.000 € i per cada partit nacional 4000 € + 12000 € anuals pels drets d’imatge. En canvi, a la lliga femenina per cada partit nacional guanyen aproximadament 170 €. Aquesta informació la va publicar El Periódico l’any passat.

D’altra banda, les entrades dels partits femenins valen la meitat que les del futbol masculí. Això és degut al fet que el futbol masculí mou més diners que el femení. Aquesta diferència sol ser deguda a que els prejudicis porten a la gent a pensar que les dones són pitjors en els esports, encara que és totalment mentida: una dona pot arribar a ser igual de bona que un home i es creuen que faran menys “espectacle” a l’hora de jugar. El preu de les entrades femenines va des de 9 € fins a 105 €, a diferència que a la lliga masculina, qualsevol entrada val a partir de 70 € fins a 500 € o més, depenent del partit.

Tanmateix, una altra diferenciació que hi ha degut al gènere és a la Pilota d’Or. És el guardó anual concedit per la revista especialitzada França Futbol que distingeix al millor jugador de futbol del món separant-lo per gènere. La Pilota d’Or femení va començar a entregar-se des del 2018 i la primera jugadora a guanyar-lo es diu Ada Hegerberg, en canvi, la pilota d’or masculí va començar a entregar-se el 1956, això demostra la diferència que hi ha amb les dones i els homes en aquest esport.

A més a més, una situació que va generar molta polèmica va ser el viatge que van fer per arribar a la pretemporada el 2018 el Futbol Club Barcelona. L’equip femení i masculí van viatjar al mateix vol i es va veure que l’equip masculí va viatjar en classe business mentre que l’equip femení va viatjar a classe turista. Molta gent pensava que era normal pels diners que cobra cada equip, però, molta altra gent continuava pensant que era una discriminació molt gran i ho és. A més, tractant-se del mateix club. Una pregunta que va generar molts dubtes i polèmiques sobre si era ètic que com no generen tants diners que viatgessin en classe turista.

Sembla mentida, però el dimecres 30 de març es va jugar el primer partit femení al Camp Nou i va esdevenir un rècord mundial d’assistència en un partit femení, amb una xifra de 91.553 espectadors, que per quasi qualsevol equip masculí és una xifra normal en el camp més gran d’Espanya. Tots aquests espectadors va formar un mosaic per animar a les jugadores, finalment van guanyar 5-2.

En la nostra opinió, la diferència de salaris tant en àrbitres com en jugadores, preu d’entrades, etc. és injusta ja que fan la mateixa feina i la fan igual de bé, però, per moltes raons com els prejudicis, existeix una desigualtat molt gran i en el segle XXI s’hauria de regular.