Central nuclear. Fotografia: Nicolas Hippert (Unsplash)

El debat sobre les nuclears torna a Europa: es pot considerar una energia verda?

La proposta de la Comissió Europea per qualificar de verda l’energia nuclear divideix Europa

Per: Zineb Chernaki

En les pròximes setmanes, Europa haurà de decidir si l’energia nuclear es podrà considerar una energia verda.

Durant un període, la Comissió Europea vol considerar aquesta energia com a energia verda. Això és una  proposta que encara ha de ser aprovada pel ple de la Comissió Europea. El govern espanyol ràpidament va estar en contra i va mantenir les dates previstes pel tancament de les set centrals nuclears que hi ha ara en funcionament a l’Estat. La primera a tancar serà la d’Almaraz, a Càceres, a finals del 2027. Les que trigaran més a tancar-se són Vandellòs II, a Catalunya, i Trillo, a Castella-la Manxa, que tancaran al 2035. 

Actualment, a la Unió Europea hi ha 104 reactors operatius. Alemanya ara té només 3 funcionant i ha anunciat que aquest any 2022 els tancarà definitivament. Per una altra banda hi ha França que compta amb 56 reactors en marxa i un més en construcció. El president francès, Emmanuel Macron, ha dit que vol construir noves centrals per garantir la independència energètica del país.

Per ara, els set reactors nuclears funcionant a Espanya aporten al voltant del 20% de tota l’energia que es consumeix a l’Estat. Jordi Freixa diu que sense nuclears tindrem més dependència energètica de l’exterior i també més balancejos del preu de l’energia i segons Jordi Solé hi haurà un augment en el preu de la llum.

Si finalment la proposta de la Comissió Europea tira endavant, el gas natural i l’energia nuclear seran considerades com a inversions sostenibles. Això implica planificar i ajudar els sectors que es troben més afectats, i sobretot fer pedagogia. Solé veu negatiu que la Comissió Europea consideri l’energia nuclear com energia verda i sostenible. Pensa que, si s’acaba tirant endavant, es desviaran de l’objectiu de les energies renovables.